måndag 7 maj 2012

Tunga Rallyt Väst

I  lördags var vi ute med vår gamla buss från 1945 på rally för tunga fordon. Det var det årligen återkommande Tunga Rallyt Väst, som har olika startplats år för år men alltid slutar utanför Volvos museum vid Arendal. I  år startade rallyt vid Scania Nya Björkäng cirka 15 km söder om Varberg. Ni som åker E6-an känner igen platsen från det utmärkta matställe som ligger bredvid. Här kan man lugnt planera in en matpaus. I  onsdags åt jag en alldeles utmärkt räksmörgås här.

Årets bana gick sedan via Himle och Grimeton till Veddige. Därifrån körde vi till Frillesås, Fjärås och Kungsbacka varefter vi körde  utanför Särö till Arendal, som ligger på Hisingen i Göteborg. Vi fick således köra över Älvsborgsbron. Utmed banan fanns sex kontroller varav fem bestod av tipsfrågor och en av ett praktiskt prov, nämligen att gissa hur mycket bussen vägde om den stod med framaxeln på en fordonsvåg. Trots att vi var nio man i bussen lyckades vi inte placera oss bland de 21 främsta så något pris blev det inte. 

Sammanlagt var 98 fordon anmälda, alla minst 30 år gamla. Hur många som kom till start vet jag inte men det brukar vara ett bortfall på cirka 10 procent. Av de startande var sju bussar, några bärgnings- och brandbilar och några militärfordon men de allra flesta var lastbilar. I  dag visar jag bilder på fordon som inte var bussar så får bussarna komma vid ett senare tillfälle. Bilderna placeras lite huller om buller. Som vanligt går det att få dem större genom att klicka på dem och starta ett bildspel.

 Först en brandbil Volvo LV81DS från 1938. Den tillhör Volvo Veteranfordonsklubb.

Volvo LV78 från 1936. Observera den  gröna trafikbilsskylten.

Volvo LV127 från 1947, även kallad "Rundnos".

De äldre av oss minns dessa taxibilar, som gick under namnet "Sugga". Gott om plats var det och man satt riktigt bra. Egentligen hette de Volvo PV831 och denna är från 1954. Det var inte så ofta man såg dem i blått. De var nästan alltid svarta.

En Volvo L47506 från 1965.

En Scania-Vabis L76 från 1966 med släp. Båda är i ett fantastiskt fint skick.

En rejäl Scania-Vabis LV71 från 1956.

En Scania-Vabis LS63 från 1952.
 

Det kommer mer senare...



Inga kommentarer: